Varje onsdag sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022 anordnas en manifestation utanför Ryska ambassaden i Stockholm, till stöd för Ukraina och med kravet att de ryska krigshandlingarna ska upphöra. Vid förra veckans samling, den 26 mars, var KLYS ordförande Mårten Sandén inbjuden som en av fyra talare. Här nedan kan du läsa talet i sin helhet.
”Rysslands brottsliga invasionskrig mot Ukraina är ett naket exempel på hur en autoritär regim försöker tvinga ett helt folk ner på knä. Att förtrycka, förnedra och i slutänden utplåna dem. Och kriget är inte över. Även idag beskjuts Ukrainas bostäder och infrastruktur, med ofattbart lidande som följd.
De flesta svenskar har aldrig behövt uppleva krig. Vi kan göra oss en föreställning om det, men krig tillhör inte vår erfarenhetsvärld på det sätt som arbete, föräldraskap, kärlek eller sorg gör. Vi har inte levt det, så vi vet inte hur krig känns.
Vad vi däremot vet är att förtryckets mekanismer är desamma, oavsett om det handlar om ett krig mellan stater eller om maktförhållanden på en arbetsplats, i en familj, på en skolgård. Även vi som fått växa upp utan krig har sett hur vissa helt enkelt anser sig ha rätt att stjäla någon annans frihet och lycka och tvinga dem till underkastelse. Kanske för att den andre har fel språk, eller hudfärg eller kön. För att den tror på det den tror på, eller älskar den de älskar. Kanske bara för att de är möjliga att förtrycka.
När vi ser sådant beteende händer det att vi protesterar, men lika ofta står vi tysta. Kanske är vi rädda för att själva råka ut för mobbarens vrede. Kanske relativiserar vi beteendet, för det finns ofta fördelar med att hålla sig väl med den mäktige som förtrycker. Billiga fossila bränslen är trots allt billiga fossila bränslen.
Kanske romantiserar vi till och med mobbarens kraft och våldsamhet och ser något storslaget i den.
Även vår svenske hjältekonung Karl XII försökte invadera Ukraina, och han står som bekant staty i Kungsträdgården även nu, tre sekler senare.
Det enda sättet att stoppa en mobbare är att alla runtomkring kraftfullt säger nej. Det måste sägas i stunden då övergreppet sker, men det måste också sägas många gånger varje dag, i många situationer överallt i samhället. Nej, du kan inte ta dig rätten att förtrycka någon bara för att du är starkare. Nej, det du tror på är inte självklart sant, du måste diskutera med meningsmotståndare och övertyga dem på fredlig väg. Nej, det finns ingenting ärofullt eller imponerande i din makt eftersom du använder den på ett så fegt sätt. Och nej, du kan inte köpa vår tystnad och passivitet, hur lockande dina mutor än är.
Det sägs ofta att våld är det enda språk den våldsamme förstår, och att även vi i Sverige därför måste vara beredda att försvara oss med våld vid ett väpnat anfall.
Men om vi vill skapa en bättre framtid även efter krigsslutet räcker det inte med vapen och våld. Då krävs det en fri kultur, yttrandefrihet och en uppriktig och ovillkorlig respekt för rättsstaten och alla människors lika värde.
Bara frihet och rättvisa kan göra oss trygga. För verklig trygghet bygger inte på att du kan slå tillbaka, utan på att ingen vill dig illa.
Bara en värld där varenda människa ses som okränkbar och där mänsklighet tillåts väga tyngre än hierarkier och maktspråk, bara en sådan värld kan vara säker. I en sådan värld kan människor gå till jobbet, laga mat till sina barn och gå och lägga sig med tro på framtiden och utan ångest för morgondagen.
Och även om jag aldrig har varit med om ett krig som det människorna i Ukraina upplever nu vågar jag gissa att det är ungefär en sådan värld som de drömmer om.”
– Mårten Sandén, ordförande KLYS
Foto: KLYS