Karin Inde om sina år som KLYS ordförande

Sedan våren 2021 har musikern Karin Inde varit ordförande för KLYS. Hon har nu valt att lämna uppdraget, och vi har pratat med henne om varför hon har fattat det beslutet, och hur hennes planer ser ut framöver.

Hej Karin!

Du har varit KLYS mycket uppskattade ordförande sedan våren 2021 och har nu valt att lämna uppdraget. Varför då – och vad ska du göra härnäst?

I juni i år valdes jag till ordförande för Musikerförbundet, som ju är en av KLYS medlemmar. Den rollen är inte förenlig med ordföranderollen i KLYS. Det är viktigt att ordförande i KLYS inte är den främsta representanten för ett av medlemsförbunden.

Men därmed kommer jag ju inte att lämna KLYS-samarbetet. I min nya roll hoppas jag till och med på att få ta plats som ledamot i KLYS arbetsutskott och bli en av de engagerade medlemsrepresentanterna i de alltid levande KLYS-samtalen.

Du tog över uppdraget när coronapandemin hade pågått i drygt ett år. Hur var det att kliva in som ordförande i den situationen?

KLYS var ju verkligen mitt i hetluften, där förra ordförande Marika Lagercrantz och verksamhetsledare Ulrica Källén hade direkt kontakt med inte bara kulturdepartementet utan även både socialförsäkringsministern och arbetsmarknadsministern. Den hemska pandemin bidrog ändå till ett bredare intresse och därmed större kunskap hos fler om kulturskaparnas dåliga villkor och utsatta situation.

När du ser tillbaka på din tid som ordförande, är det något du vill lyfta fram som har känts särskilt viktigt eller betydelsefullt?

Peaken under min tid på KLYS infann sig nog våren 2022 då vi tog fram ett politiskt valprogram. Vi arrade egna seminarier på Folk och Kultur och en egen kulturpolitisk heldagskonferens på Moderna museet i Stockholm som ledde till en hel del uppmärksamhet bland både politiker och i media. Finalen skedde sedan i Almedalen. Och detta samtidigt som vi deltog i minst tre pågående statliga utredningar. 

Faktum är ju att KLYS de senaste två åren har ingått med vår expertis i hela sex statliga utredningar. Flera av dem har vi efterfrågat och längtat efter i decennier. Kanske allra mest den som handlar om att inkludera frilansare i sjukförsäkringssystemet. Nu ligger enligt oss ett riktigt redigt förslag till regeringen att ta ställning till. 

Jag håller alla tummar för att förslaget blir verklighet efter pågående remissrunda och att frilansarna får komma in i värmen – den värme som de för övrigt hela tiden bidragit till i precis samma utsträckning som fastanställda människor. 

Finns det något från ditt arbete i KLYS som du tar med dig in i rollen som ordförande för Musikerförbundet?

Det jag först och främst tar med mig är övertygelsen om hur viktigt samarbetet inom KLYS är för oss alla och just samarbets-”skillsen” har jag ju också fått vässa lite extra på de senaste två åren. Sedan kommer jag ju fortsätta vara kvar i KLYS-arbetet genom min nya roll, och hoppas kunna fortsätta bidra med allt jag kan utifrån musikers och artisters perspektiv.

Foto: Sara Karkkonen

Relaterade artiklar

Ett halvår med KLYS nya ordförande

3 frågor till 4: Martin Jonsson Tibblin

3 frågor till 4: Christina Olofson