Brev från KLYS ordförande

Så märkliga tider vi lever i!

Allt bara stannade. Teatrar, gallerier, konsertlokaler gapar tomma…

Alla mina kontrakt, föreställningar, möten ställdes in.

Från en timme till den andra.

Jag sitter nu hemma och runtomkring mig i Sverige, sitter ni. Hur mår ni? Är ni rädda? Kan ni betala hyran? Har ni vänner och människor att ringa till?

Vi är inte ensamma. Även om tystnaden ekar runt omkring oss just nu. Och eviga rapporter från pandemin världen över hotar att skrämma oss från vettet.

Hör av er till varandra, prata mycket. Tack och lov finns telefonen. Ring era kollegor, vänner, grannar och prata om situationen eller skriv; sms, mejl eller varför inte brev? Vi är många som befinner oss i samma situation. Vi kan glädja oss åt att några har fasta anställningar, några kommer trots allt att få betalt för uteblivna uppdrag.

Vi på KLYS kansli arbetar för att se till att vi frilansare, som normalt faller utanför alla sociala trygghetssystem, också ska få en möjlighet att överleva denna prövning samt att våra stora och små aktörer i kultursektorn ska kunna överleva denna kris. Vi har haft möten med företrädare för regeringen och de arbetar hårt. Under onsdagen den 18 mars skickade vi in förslag till kultur-, arbetsmarknad- och socialförsäkringsdepartementen. Allt kan ni läsa här på KLYS hemsida, på KLYS Facebook-sida, Twitter-flöde och Instagram. Håll er uppdaterade och tveka inte att ställa frågor till era respektive förbund eller direkt till oss.

Nu sprids alla möjliga upprop. Ett av dem är att vi varje kväll klockan 20 öppnar våra fönster, går ut på våra balkonger och applåderar i en minut för alla hårt arbetande människor i sjukvården som just nu gör allt de kan för att vi ska klara denna pandemi på bästa sätt. En annan är en uppmaning till oss alla att gå ut till de unga vi känner och hjälpa till med skolarbeten. Uppfinningsrikedomen är stor.

Under tiden försöker vi alla att stärka vårt immunförsvar så gott vi kan…

Glöm inte att detta virus för de allra flesta blir som en vanlig flunsa och går över och gör oss immuna.

Varma hälsningar

Till er alla

Marika B Lagercrantz

Ordförande för KLYS

Skådespelare, regissör och egenföretagare

Foto: Madeleine Söder

Relaterade artiklar

Utredning missar att konstnärerna är kultursamhällets grund

Stora risker vid sammanslagning av kulturmyndigheter

Nordiska konstnärsrådet i protest: Fortsätt stödja konstnärshuset i Rom!