Defensiv budget tär på landets kulturliv

Kulturbudgeten för 2025 innehåller få satsningar som i praktiken kommer kunna stärka landets kulturliv och kulturskapare. Budgeten kommer på flera områden att leda till nedskärningar och kraftiga urholkningar av anslagen till viktiga kulturverksamheter. Regeringens kulturbudget på 9,3 miljarder innebär att kulturens andel av den totala budgeten är mindre än på 20 år.

Denna regering prioriterar beredskap och kulturarv framför det nu levande kulturlivet, d v s morgondagens kulturarv. Reformutrymmet på 60 miljarder går i mycket liten utsträckning till reella kultursatsningar, trots kultur- och mediebranschernas tuffa situation med stigande arbetslöshet och minskande inkomster och ersättningar. Men det finns ljusglimtar.

  • KLYS välkomnar att den aviserade sammanslagningen av myndigheterna Konstnärs-nämnden och Kulturrådet uteblir. Detta visar att kulturdepartementet lyssnat på KLYS och landets kulturskapare, och att konstnärspolitiken och den konstnärliga friheten nu värnas, konstaterar Mårten Sandén, ordförande KLYS.

Det är också positivt att regeringen anslår medel för att främja kulturella och kreativa branscher när det gäller ökad internationalisering av kultur, även om vi hade förväntat oss mer på detta område mot bakgrund av den ambitiösa strategi som regeringen presenterade i våras. KLYS har tagit fram en lång rad förslag till hur strategin bör konkretiseras och finansieras, som vi uppmanar regeringen att överväga i det fortsatta arbetet.

En annan viktig satsning är på Skapande skola, vars anslag höjs med 50 miljoner per år via Kulturrådet. Att barn och unga i större utsträckning får möta professionell kultur i tidig ålder är en viktig kulturpolitisk insats, men innebär också fler arbetstillfällen för yrkesverksamma kulturskapare. Det är dock olyckligt att satsningen sker genom minskning av anslaget till regional kulturverksamhet.

  • KLYS är särskilt oroad över de minskade anslagen via Kulturrådet för s k bidrag till allmän kulturverksamhet och för regional kulturverksamhet. Trots regionernas vädjan till kulturministern och de enorma behoven runt om i landet väljer regeringen att sänka anslaget till regionerna med 20 miljoner årligen från 2025, säger Mårten Sandén.

KLYS saknar också i budgeten besked om hur regeringen tänker gå vidare med att lösa frilansares och kombinatörers sociala trygghet i sjukförsäkringen. Förra året presenterade en utredning (SOU 2023:30 Ett trygghetssystem för alla) förslag till ett sjukpenningsystem som också fångar upp frilansare med korta jobb och eget företag. En sådan reform är helt nödvändig för att förverkliga regeringens KKB-strategi och skapa social trygghet inom kultur- och mediesektorn.

Sammantaget är regeringens kulturbudget en stor besvikelse för landets kulturskapare och kulturliv. Det är i kristider som dessa som en regering bör se värdet av långsiktighet i finansieringen av kultursektorn och investera mer, inte mindre i konst och kultur.

Foto: Thron Ullberg

För mer information:

Mårten Sandén, ordförande KLYS                                                                       070-677 59 69

Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS                                                             0733-40 00 33

Relaterade artiklar

Investera i konst och kultur – det tjänar hela samhället på!

KLYS medverkade i kulturpolitisk debatt mellan M och S

KLYS om regeringens strategi för företag i kulturella och kreativa branscher