Ett halvår med KLYS nya ordförande

Hej Mårten Sandén!

Du är barnboksförfattare och låtskrivare, och sedan i höstas ordförande för KLYS – hur har ditt första halvår som ordförande varit?

– Roligt, lärorikt och väldigt omväxlande.

Är det något som har varit extra spännande?

– Alla möten med kulturskapare, organisationer, politiker och att förstå hur de interagerar. För mig är det som att bygga upp en inre karta över Kultursverige.

Vilka kultur- och konstnärspolitiska frågor ser du som viktigast just nu?

– Förbättrade sociala och ekonomiska villkor för kulturskapare står alltid högt på agendan. AI är en stor utmaning som KLYS jobbar mycket med. I övrigt handlar det tyvärr i det korta perspektivet om att hejda negativa trender på ett flertal områden.

Och på längre sikt?

– Jag vill gärna diskutera värdet av kultur i ett existentiellt perspektiv. Vad är det för impulser som driver kulturskapande? Vad har vi kulturen till? Hur skulle livet och samhället se ut om den inte fanns?

Det finns flera frågor som skapar oro inom kulturen just nu, men ser du något område där du vill lyfta en positiv utveckling?

– Teknikutveckling och globalisering har bland mycket annat lett till oväntade genreblandningar och ökad tillgänglighet. Utanför de stora plattformarnas ganska strömlinjeformade utbud finns det många spännande hybrider och nya arter av kultur att upptäcka runt om i världen.

Utöver uppdraget för KLYS är du ju även barnboksförfattare och låtskrivare. Vill du berätta lite om vad du jobbar med just nu?

– Jag jobbar nog alltid på något, men eftersom böcker tar lång tid att göra befinner de sig i olika stadier av fullbordande. Samtidigt som jag slutkorrar fjärde delen i en bokserie för mellanstadiet skriver jag om ett avsnitt av en ungdomsroman och förhandlar för att två bilderböcker med olika illustratörer ska bli av. Och så har jag nyss börjat skriva på en märklig science fiction-historia om läsning…

På bilden: Mårten Sandén, ordförande KLYS
Foto: Thron Ullberg

Relaterade artiklar

3 frågor till 4: Martin Jonsson Tibblin

3 frågor till 4: Christina Olofson

3 frågor till 4: Alex Haridi