Marika B Lagercrantz summerar sina år som ordförande för KLYS

Marika B Lagercrantz är skådespelare och regissör, och KLYS ordförande sedan sex år. Nu har hon efter många framgångsrika år på KLYS, meddelat att hon stiger av som ordförande vid årsmötet i maj. Vi gjorde en intervju med Marika för att få höra henne berätta om sitt beslut, vad hon tar med sig från sin tid som ordförande och vad hon planerar att göra härnäst.

Hej Marika, du har varit KLYS mycket uppskattade ordförande sedan 2015. Nu har du meddelat att du stiger av, varför har du tagit det beslutet?

Jag har nu i tio år arbetat med kulturpolitik, först som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin och sedan som KLYS ordförande. Det har varit en oerhört spännande och inspirerande tid och jag har varit buren av en stark önskan under hela den här tiden att förbättra kulturskaparnas villkor i Sverige. Jag har lärt mig så oerhört mycket och känt en glädje i arbetet. KLYS står nu starkt i vår omvärld som jag upplever det och jag kan med stolthet lämna över till nästa person att göra skillnad. Då tänker jag att det är dags att bryta upp. De kommande åren kommer att innebära stora prövningar för kulturskapare i hela landet. Jag kommer naturligtvis att alltid följa KLYS och hoppas genom mitt medlemskap i Fackförbundet för Scen och film att fortsätta att vara aktiv.

 Vad ska du göra med den tid du får till ditt förfogande när du nu slutar som ordförande för KLYS?

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv skapat en struktur kring mig ofta utanför allfartsvägarna. Jag har startat fria grupper, varit aktiv i min närkommun och andra organisationer för att skapa ett levande kulturliv. Men framför allt har jag arbetat med scen och film. Just nu är jag i en brytpunkt och ser med glädje fram emot nya utmaningar. Jag har samlat på mig så mycket erfarenhet och det senaste året då världen blev galen och allt stängde ner, har jag gått en kurs i ”Ledarskap från mellanrummet” och det kommer kanske att föra mig på in på en ny väg igen. Hoppas innerligt att ni i KLYS känner att ni alltid kan kontakta mig, om ni behöver mig när det stormar.

Du pratar ofta om vikten av att organisera sig fackligt och i yrkesorganisationer, varför menar du att det är viktigt?

Att vara delaktig i din omgivning är en gåva. Att vara aktiv i ett fackförbund eller i en yrkesorganisation är en väg.

Kulturskaparnas situation i Sverige är inte lätt. Vi behöver ständigt försvara våra livsval om och om igen. I Tyskland liksom i i de flesta andra länder är konsten något som varje medborgare är stolt över och som har en självklar plats i demokratin. Så har det inte alltid varit här, tyvärr. Vi behöver varandra!

I mars 2020 var Coronapandemin ett faktum. En följd av pandemin är att kulturlivet drabbats oerhört hårt till följd av nedstängningarna. Hur har det varit att arbeta som ordförande för KLYS under det här året?

Det har varit ett hektiskt år. Jag kunde inte i mina värsta stunder föreställa mig att vi alla skulle leva i ett land utan mötesfrihet. Där teatrar, scener, konsertsalar, klubbar, festivaler, konsthallar och till och med bibliotek skulle gapa tomma. Men det har varit vår verklighet nu i över ett år. Jag önskar så att de åtminstone skulle släppa på restriktionerna för utomhusföreställningarna och konserter under sommarmånaderna. Den 17 maj får vi kanske ett besked. Förra året var första gången på 114 år som det inte var någon folkparksturné och det ser ut som om scenerna också denna sommar kommer att gapa tomma. Många kulturskapare har det oerhört svårt just nu, inte minst ekonomiskt. KLYS har varit i ständiga samtal med vår regering, vår riksdag, regionerna och våra myndigheter om kulturskaparnas situation. Det har blivit tydligt hur utsatta kulturskaparna i vårt land är och har varit under en lång tid. Vi upplever att allmänheten, politikerna och tjänstemän har förstått vår situation och det är viktigt. Genom många år har vi ropat och inte blivit hörda. Samarbetet i KLYS, med våra medlemsorganisationer och dess medlemmar har varit ett starkt ljussken under denna svåra tid. Kanske kan en mer aktiv konstnärspolitik få en större plats i politiken efter den här erfarenheten. Vi hoppas och fortsätter arbeta på att förstärka våra villkor på många plan.

Samtidigt som vi reagerat i denna kris finns det stora frågor som är mer långsiktiga, som vi har fortsatt att arbeta med som upphovsrätten, arbetsmarknadsfrågor, socialförsäkringsfrågor och mycket mer. Vi hoppas på en stark valrörelse där våra frågor också lyfts.

Vi träffar nu alla våra politiska partier för ett fördjupat samtal kring kulturskaparnas situation.

Det är ansträngande att enbart träffas digitalt. Ulrica (KLYS verksamhetsledare) och jag har tack och lov träffats några gånger och ätit lunch.

Hur har det varit för dig att arbeta som skådespelare under pandemin?

Turnéer ställdes in. Teaterföreställningar lades ner…. Jag har filmat en del igen. Just nu filmas det otroligt mycket i Sverige och över hela världen. Att se film och serier hemma på våra datorer har blivit en vana också för mig under det här året.

Jag saknar publiken och live-framträdandena, även om film och TV alltid är roligt att medverka i.

Vad tar du med dig från den här sex åren som KLYS ordförande? Vilka har varit höjdpunkterna i arbetet?

Det har varit en så spännande tid. Jag har lärt mig så mycket och fått glädjen att samarbeta med så många inspirerande människor. Inte minst KLYS kansli! Ulrica och jag brukar säga till varandra då nerver krånglar inför att möta riksdag, regering, press eller myndigheter; – Vi är ett Team som inte så lätt slås omkull. Jag kommer att sakna er alla.

Konsten att delta som är ett projekt som skapades av Ola Öhlin och som KLYS är projektägare för är jag så tacksam över att ha fått uppleva.

Ingen konferens utan kulturskapare som också är ett projekt som vi drivit starkt under många år tycker jag har varit vitaliserande.

Jag saknar våra nämndmöten med inbjudna gäster, våra konferenser där bildkonsten, musiken och poesin intagit scenen tillsammans med kunniga paneler, våra debatter med politiker i Almedalen, på Folk och Kultur, våra arbetsutskottsmöten, där Tillbaka till konsten alltid är en stående punkt. En pandemi gjorde oss alla till hemmasittare och möten med andra människor blev något vi alla längtar till….

Jag hoppas fortfarande på en stor fest, men utsikterna ser inte så ljusa ut i skrivande stund.

Vill du ge något medskick till KLYS och till den nya ordföranden inför framtiden?

Jag hoppas att KLYS nya ordförande och jag kommer att ha möjlighet till långa samtal. Jag vill göra en överlämning som förhoppningsvis känns inspirerande för den nya ordföranden. Jag välkomnar dig (vem du nu är) in i en fantastiskt fin organisation, som pekar in i framtiden.

Foto: Martin Jonsson Tibblin

Relaterade artiklar

Ordföranden har ordet – om hopp i en dyster tid

Ett halvår med KLYS nya ordförande

Utredning missar att konstnärerna är kultursamhällets grund