Stryp inte svensk public service!

Under våren kommer regeringen att lägga fram en proposition om public service-verksamheternas framtid i Sverige. En lagrådsremiss väntas redan om några veckor. Vi – 14 medlemsorganisationer i KLYS som företräder nästan 30 000 yrkesverksamma kulturskapare och journalister i landet – vill uttrycka vår stora oro inför kommande förslag och vädjar till regering och riksdag att komma överens över blockgränserna för en långsiktigt hållbar mediepolitik.   

En stark, självständig och bred public service-verksamhet som präglas av ett varierat utbud av hög kvalitet är av yttersta vikt för demokratin och yttrandefriheten i vårt land. En sådan utgör också en förutsättning för att public service ska fungera under kris och krig. 

Om regeringen går vidare med det förslag till medelstilldelning som public service-kommitténs majoritet, det vill säga Tidöpartierna, lade fram i utredningen SOU 2024:34, kommer en sådan verksamhet inte bli möjlig och i stället leda till en katastrof för det offentliga samtalet, för publiken och för public service-företagens ställning i Sverige.  

KLYS menar att den hårdnande konkurrensen från globala medieplattformar och streamingtjänster och den alltmer individualiserade medieanvändningen leder till ett ständigt ökande behov av kvalitativt och mångsidigt public service-utbud, som kan erbjuda en bredd, det vill säga ett innehåll som både kan tilltala en större allmänhet och lyfta det smala, experimentella och nischade. 

– SVT, SR och UR är mycket viktiga nationalscener för musik, scenkonst, film, bildkonst och litteratur av alla de slag och har en unik roll, inte minst som kulturinstitutioner och för spegling av en mångfald och variation av kulturyttringar av hög kvalitet och relevans i Sverige och i andra länder, säger Mårten Sandén, ordförande KLYS. 

Sverige har undertecknat Unescos konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar, som antogs av Unesco 2005 och som i år firar 20 år. Konventionen är juridiskt bindande och reglerar länders rättigheter och skyldigheter att bedriva en politik till skydd för kulturell mångfald. I konventionens artikel 6 anges viktiga åtgärder för att uppnå just detta, däribland ”åtgärder som syftar till att främja mediernas variationsrikedom, bland annat genom radio och TV i allmänhetens tjänst.” 

– Pandemin och det förändrade säkerhetsläget har också tydligt visat vikten av en stark och självständig public service-verksamhet i landet. Det är därför viktigt att såväl oberoendet som finansieringen för de svenska public service-företagen garanteras på en adekvat och stabil nivå på lång sikt, så att public service-verksamheterna kan leva upp till sina uppdrag, säger Mårten Sandén, ordförande KLYS. 

Det förslag till medelstilldelning som läggs av kommitténs majoritet är långt ifrån tillräckligt och kommer i praktiken att leda till en kraftig bantning av public service-verksamheterna, inte minst mot slutet av tillståndsperioden. Detta kommer att på ett påtagligt sätt påverka pluralism och variation i kultur- och medieutbudet. 

Public service-företagen har bland de högsta förtroendesiffrorna hos svenska folket och de utgör några av landets viktigaste garanter för demokrati, yttrandefrihet och mångfald. Mot denna bakgrund anser KLYS att regeringen och övriga riksdagspartier måste komma överens och satsa på en finansiering av våra public service-verksamheter i enlighet med de behov som finns, och inte låta dem sakta kvävas.

På bilden: Mårten Sandén, ordförande KLYS
Foto: Thron Ullberg

Relaterade artiklar

När taket rasar in: KLYS möter Sara Meidell

Ordföranden har ordet: Rapport från Folk och Kultur

KLYS ordförande invigningstalar i Kungsbacka