Välkommen Eva Månsson – ny ledamot i KLYS arbetsutskott

Vid KLYS årsmöte i slutet av maj valdes Eva Månsson in som ny ledamot i KLYS arbetsutskott, för de kommande två åren. Vi har ställt några frågor till henne!

För de som inte känner dig – vem är du?

Jag heter Eva Månsson och är verksamhetschef på Konstnärernas Riksorganisation sedan snart tio år tillbaka. Jag har tidigare jobbat på Unga Klara som affärsutvecklare när teatern knoppade av från Stockholms stadsteater och blev en fri grupp, och som producent på Göteborgs internationella konstbiennal. Innan dess jobbade jag många år på Konstfrämjandet i Skåne med både galleriverksamhet och en mängd projekt. Jag har även varit projektledare i Region Stockholm/Gotland för ett stort projekt finansierat via Europeiska Socialfonden, där 36 konstnärer anställdes för att undersöka om och på vilket sätt de ville och kunde använda sin konstnärliga process på olika arbetsplatser. Är egentligen ekonom i botten men halkade in i kulturen och fastnade där. 

Vilka frågor tycker du är särskilt viktiga att driva i KLYS den närmaste tiden?

Konstnärernas villkor och konstnärlig frihet är huvudfokus för Konstnärernas Riksorganisation och även för mig. Majoriteten av våra medlemmar bedriver sin verksamhet som enskild firma men målet är ju för det mesta inte att utveckla ett företag utan att utveckla sitt konstnärskap. Jag satt som expert för KLYS i utredningen Kreativa Sverige, en nationell strategi för kulturella och kreativa branscher. Just att kunna bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet som fri konstnär och enskild näringsidkare är något som jag tycker är viktigt att driva, och jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter kring detta till KLYS. 

Kan du berätta om din senaste kulturupplevelse?

Jag tittar gärna på dans och senast såg jag Julia & Romeo på Kungliga Operan i koreografi av Mats Ek. En fantastisk föreställning.

Tack Eva, och varmt välkommen till KLYS arbetsutskott!

Foto: Jann Lipka

Relaterade artiklar

Nytt medlemsbrev!

Läs KLYS senaste medlemsbrev!

Formgivningen av KLYS valprogram nominerat till pris