Vi som lever i ett fritt land får inte vara tysta

Denna debattartikel publicerades i Expressen den 7 oktober.

Kvinnor i Iran bränner sina slöjor i protest och riskerar sina liv för friheter som vi i Sverige tar för givna. 

KLYS, som utgör en samlad röst för Sveriges kulturskapare, uppmanar den svenska regeringen att omedelbart fördöma den iranska regimens våld.

Regeringen måste omedelbart fördöma den iranska regimens brutala våld mot de folkliga protesterna och kräva ett stopp för det blodbad som pågår. 

KLYS, som utgör en samlad röst för Sveriges kulturskapare, vill också uppmana våra folkvalda att kraftfullt agera för att de journalister, konstnärer, författare, poeter, filmare och musiker som sitter fängslade i Iran ska friges. 

Just nu mördas unga kvinnor och män i Iran. De skjuts ihjäl. Misshandlas till döds. Det är straffet för att de hävdar sina grundläggande mänskliga rättigheter. Straffet för att de vill leva sina liv i frihet. Straffet för att de protesterar mot ett politiskt system som i religionens namn fängslar och dödar oliktänkande.  

Sedlighetspolisens mord på kurdiska Jina (Mahsa) Amini blev en brutal påminnelse om vad den iranska regimen utsatt sin befolkning för under sina 43 år vid makten. Sedan den islamiska revolutionen och Ayatollah Khomeinis maktövertagande 1979 har kvinnor tvingats leva som andra klassens medborgare i ett samhälle, som inte kan beskrivas som något annat än könsapartheid. Listan på diktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna är lång och blodig: trakasserier, förföljelser, kidnappningar, misshandel, tortyr, spöstraff, våldtäkter, steningar och offentliga avrättningar.

 I de iranska fängelserna sitter journalister, konstnärer, författare, poeter, filmare och musiker. Att dessa människor, tillika våra kolleger, gripits är ingen slump. I diktaturens Iran finns ingen yttrandefrihet. Skriver eller skapar du något som inte faller prästerskapet i smaken kan du anklagas för hädelse, regeringsfientlig propaganda eller förräderi. Efter en summarisk rättegång döms du till piskrapp och ett långt fängelsestraff. Om du inte döms till döden är ändå risken stor att du dör i fängelset.

Nu bränner kvinnor sina slöjor i protest. Nu demonstrerar kvinnor och män sida vid sida mot förtrycket. De riskerar sina liv för friheter som vi i Sverige tar för givna. Denna kamp kräver ett stort mod. Av oss kräver den vår solidaritet. Den kräver att vi, som lever i ett fritt land, inte är tysta. Den kräver att vi tar ställning för folket och mot tyranniet. 

Den iranska regimen gör allt för att stoppa information om vad som händer från att nå utanför landets gränser. Det är vårt ansvar att se till att de inte lyckas. Så kan vi bidra till kampen för frihet. 

Vi vill uttrycka vårt fulla stöd för protesterna, som med kvinnorna i spetsen, pågår i Iran. Vi uppmanar den svenska regeringen att omedelbart fördöma den iranska regimens våld. Vi uppmanar våra demokratiskt valda representanter att fördöma varje övergrepp mot demonstranter och oliktänkande. Stoppa blodbadet! Kvinna! Liv! Frihet! 

Dramatikerförbundet

Fackförbundet Scen & Film

Federationen Svenska Musiker (Musikerförbundet och Symf)

Föreningen Svenska Tonsättare 

Konstnärernas Riksorganisation

Läromedelsförfattarna

Oberoende Filmares Förbund 

Unionen, fackklubben vid SR, SVT och UR

SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare

Svenska Fotografers Förbund

Svenska Journalistförbundet

Svenska Tecknare 

Sveriges Författarförbund

Sveriges Scenkonstregissörer 

Relaterade artiklar

Glad sommar!

KLYS söker administratör på deltid i höst

Nytt medlemsbrev!