Webbinarium: Hur ska upphovsrätten moderniseras?

Tisdag 6 juli, klockan 15.00-16.00, digitala Almedalsveckan

Vid årets digitala Almedalsvecka bjuder KLYS, Stim och SAMI in till webbinariet Hur ska upphovsrätten moderniseras? om EU:s omdebatterade upphovsrättsdirektiv och dess påverkan på den svenska upphovsrätten. Vi kommer ta reda på vad direktivet innebär för yrkesverksamma kulturskapare och hur kulturkonsumenter och kultur- och mediemarknaden kommer att påverkas.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att genomföra EU:s så kallade DSM-direktiv i svensk rätt. Syftet med direktivet är att anpassa upphovsrättsreglerna till EU:s digitala inre marknad och skapa en rättvisare fördelning av de intäkter som upphovsrättsligt skyddade verk genererar online. För kulturskapare är det här ett viktigt lagstiftningsarbete som pågått i många år, och som nu på grund av regeringskrisen riskerar att försenas ytterligare.

Under webbinariet ger vi en uppdatering av regeringens genomförande av direktivet och presenterar olika konstområdens perspektiv på de mest centrala delarna av direktivet. Tre riksdagspolitiker; Åsa Eriksson (S), Christer Nylander (L) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) kommer sen att få kommentera och diskutera dessa frågor.

–  En stärkt upphovsrätt för kulturskapare i den digitala miljön är helt nödvändig för en hållbar och konkurrenskraftig kultursektor i Sverige och för en sund återstart av kulturen efter pandemin, säger Karin Inde, ordförande i KLYS.

Webbinariet äger rum tisdagen den 6 juli klockan 15.00-16.00, under digitala Almedalsveckan. Det är gratis och kräver ingen föranmälan.

Du kan följa webbinariet live eller se det i efterhand:
Facebook live

Medverkande:
Johan Axhamn, jur. dr, Lunds universitet, Åsa Eriksson, riksdagsledamot näringsutskottet, Socialdemokraterna, Christer Nylander, riksdagsledamot och ordförande för kulturutskottet, Liberalerna, Ann-Charlotte Hammar Johnsson, riksdagsledamot näringsutskottet, Moderaterna,
Olle Wilöf, jurist, Journalistförbundet, Thorbjörn Öström, jurist, Stim, Susin Lindblom, förbundsdirektör, Dramatikerförbundet och Ulrika Wendt, jurist, SAMI.

Moderator: Karin Inde, ordförande, KLYS

Illustration över upphovsrätten: Transfer Studios

Relaterade artiklar

KLYS i Almedalen

Det vill de svenska EU-parlamentskandidaterna med kulturen

KLYS om inskränkningar i upphovsrätten