På tisdagen den 22 oktober bjöd ABF Stockholm och Arena Idé in till kulturpolitisk debatt mellan Moderaternas Kristina Axén Olin och Socialdemokraternas Lawen Redar på ABF-huset i Stockholm. KLYS verksamhetsledare Ulrica Källén deltog som en av fyra experter från kulturområdet. I sin inledning beskrev hon de största utmaningarna för yrkesverksamma kulturskapare just nu, som du kan läsa i sin helhet här nedanför. Debatten spelades in och kommer att sändas på SVT Forum inom kort.
”Kulturskapare är den yrkesgrupp som kanske snabbast uppfattar och tolkar samhällsförändringar, men är också den yrkesgrupp som tidigast berörs av dem. De senaste årens kriser har drabbat kulturskaparna extra hårt. Pandemin gjorde det också tydligt hur utsatta kulturskapare är och hur svaga skyddsnäten är för dessa yrkesgrupper.
När den ekonomiska krisen slog till med lågkonjunktur och hög inflation, var det droppen för många av de kulturskapare som klarat pandemin på marginalen. Allt fler måste nu vilandeförklara eller lägga ned sina företag, eller till och med gå i konkurs, och de som är kvar i branschen tvingas ta andra jobb vid sidan av sina konstnärliga verksamheter. Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten inom kulturområdet ökat med nästan 30 procent på två år.
En stor utmaning för kulturskapare är därför de krympta offentliga kulturanslagen på alla nivåer. Det gäller både till kulturinstitutioner och fria grupper runt om i landet, och till konstnärspolitiska åtgärder som stöd till centrumbildningar, stipendier och ersättningsordningar, som kan ge kulturskapare arbetsro, inkomster och jobbtillfällen.
Det behövs en mer offensiv kultur- och konstnärspolitik där kulturanslagen räknas upp i takt med inflationen och där anslagen till folkbildningen återställs. Vi ser gärna mer privat finansiering av kultur och välkomnar Myndigheten för kulturanalys rapport på området, men den får inte ersätta offentlig finansiering, endast komplettera. Vi tycker också att regeringens strategi för kulturella och kreativa branscher har stor potential, men den måste ges rejäla ekonomiska resurser och kompletteras med konkreta åtgärder.
En annan stor utmaning för kulturskapare nu är AI-utvecklingen som både innebär att arbetstillfällen försvinner och att potentiella upphovsrättsersättningar, det vill säga inkomster till kulturskapare, uteblir. Vi vet att stora techbolag använder sig av kulturskapares verk för att träna generativ AI, utan tillstånd och utan att betala ersättningar, och gör miljardvinster på detta.
För att komma till rätta med situationen behöver det mänskliga konstnärliga skapandet respekteras och värderas och de nya upphovsrättsreglerna måste tillämpas så att de faktiskt leder till den skäliga ersättning och den transparens som de syftade till. Det gäller inte minst i AI-sammanhang.
En ytterligare utmaning – inte minst i bistra tider – är svårigheten för frilansande kulturskapare att få del av de sociala trygghetssystemen, som sjukpenning och a-kassa. När det gäller sjukpenninggrundande inkomst (SGI) ligger det nu ett utmärkt förslag till lösning på regeringens bord som innebär att frilansare och så kallade kombinatörer kan få en mer rättvisande sjukpenning, och dessutom kan räkna in statliga konstnärsstipendier i SGI-underlaget, vilket inte är möjligt idag. Att gå vidare med dessa förslag skulle vara en av de viktigaste åtgärderna för att främja kulturella och kreativa branscher i landet, eftersom den skulle ge större trygghet och hållbarhet inom kulturen som helhet.
Slutligen måste jag nämna de pågående begränsningarna i den konstnärliga friheten. Det gäller aktuella förslag på regeringens bord och rättsfall som är föranledda av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sverige, men som innebär allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten. Det gäller också den inblandning från politiskt håll i det konstnärliga innehållet som sker i landet. Samtidigt ser vi att hot och hat mot journalister och kulturskapare ökar, vilket leder till självcensur och därmed en ängsligare kultur. Det är en farlig utveckling.”
– Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS
Foto: Calle Nathanson