KLYS på Folk och Kultur

Välkomna till KLYS seminarium En nödvändig kulturinjektion för Europa? – EU:s nya upphovsrättslagstiftning på Folk och Kultur den 8 februari kl 10-12 !

Den svenska upphovsrätten styrs alltmer från EU och nu pågår slutförhandlingarna om EU:s omdebatterade upphovsrättslagstiftning, The Digital Single Market Directive (eller det s.k. DSM-direktivet). Direktivet kommer att få avgörande betydelse för konstens och kulturskaparnas villkor på nätet i framtiden. Seminariet syftar till att lyfta centrala delar av direktivet och beskriva dess konsekvenser utifrån en politisk, konstnärlig och yttrandefrihetsrättslig kontext, inte minst mot bakgrund av en ny svensk regering och ett stundande EU-parlamentsval i maj.

Vid seminariet kommer vi att få höra kulturskapare från olika konstområden berätta om vad upphovsrätten innebär för deras konstnärliga frihet och försörjning. Vi kommer också låta politiker, regeringsföreträdare, debattörer och akademiker få presentera sin syn på kulturen på nätet, upphovsrättens framtid och hur DSM-direktivet bör genomföras i svensk rätt.

Deltar gör:

Harald Hamrell, regissör, bl.a. Vår tid är nu, Beck, Äkta människor och Fröken Frimans krig

Katarina Henryson, sångerska och tidigare medlem i The Real Group

Sanna Wolk, professor i upphovsrätt vid Uppsala universitet/ immaterialrättschef vid Cirio

Robert Nilsson, kansliråd på Kulturdepartementet

Alfons Karabuda, kompositör och ordförande i SKAP

Paulina Holmgren, fotograf och ordförande i Svenska Fotografers Förbund

Simon Norrthon, skådespelare och ordförande i Teaterförbundet för scen och film

Moderator: 

Anders Rydell, författare och journalist, bl a författare till Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood

Marika Lagercrantz inledningstalar

Dessutom anordnar KLYS inom ramen för Koalition för Kulturdebatt, seminariet Utmanad och utarmad – hur slår kulturpolitiken mot landsbygden? den 7 februari kl 11:30-12:30:

Klyftan mellan stad och landsbygd växer – den snabba urbaniseringen sätter käppar i hjulet för en av kulturpolitikens viktigaste principer: tillgängligheten och tillgången till kultur och konst med både bredd och spets. Hur illa är det för kulturlivet utanför storstäderna? Hur rimmar utvecklingen med de nationella kulturpolitiska målen? Vad kan kulturpolitiken göra för att bromsa det som sker? Finns det positiva exempel som visar på en motkraft?

Deltar gör: 

Lars Lindkvist, professor vid Linnéuniversitetet som bl a studerat hur man kan använda kulturella och kreativa näringar för att utveckla platser

Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film

Gunhild Stensmyr, initiativtagare till Konsthall Tornedalen

Bo Olsson, musiker, tidigare ordförande i Symf och medlem i Landstinget i Dalarnas kulturskaparsamråd

Marie-Louise Rönnmark (S), ordförande i SKL:s beredning för kultur och fritid samt ordförande för kommunfullmäktige, Umeå kommun.

Inledare och samtalsledare:

Mats Söderlund, författare som bl.a. skrivit Ättlingarna och Årorna i flocktjärn – poet, debattör och tidigare ordförande i KLYS.[/spb_text_block] [/spb_column]

Relaterade artiklar

Investera i konst och kultur – det tjänar hela samhället på!

KLYS om SOU 2024:52 Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet

KLYS medverkade i kulturpolitisk debatt mellan M och S