Snart är det dags för en av årets viktigaste mötesplatser – Folk och Kultur i Eskilstuna den 5-8 februari. KLYS är självklart på plats och vi deltar i flera seminarier. Hoppas vi ses!
Unescos mångfaldskonvention i praktiken
Arrangörer: Svenska Unescorådet, Statens kulturråd och Sida
Tid: Onsdag 5 februari, kl. 14.45 – 15.30
Plats: C-hallen, Munktellmuseet
Unescos konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar – 2005-konventionen fyller 20 år 2025! Konventionen slår fast att Unescos medlemsstater har både rättigheter och skyldigheter att föra en kulturpolitik som stödjer kulturell mångfald och internationellt kulturutbyte. Ta del av ett samtal om hur konventionen kan visa på en möjlig utveckling av kulturpolitiken på lokal, regional och nationell nivå, hur den kan bidra till konkreta insatser och vad det betyder att Sverige och Norge är de länder som bidrar med störst finansiering av konventionen.
Medverkande: Ulrica Källén, verksamhetschef KLYS, Parisa Liljestrand, kulturminister, Kristin Danielsen, direktör Kulturdirektoratet Norge, Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet, Ernesto Ottone R., biträdande generaldirektör för kultur, Unesco, Maria Wilenius, generalsekreterare Svenska Unescorådet. Moderator är Maria Arnqvist, Sida.
Kulturpolitiken och verkligheten
Arrangör: Tankesmedjan Arena Idé/Koalition för kulturdebatt
Tid: Torsdag 6 februari, kl. 10.00 – 11.00
Plats: Eskilstuna folkhögskola, Eskilstuna folkhögskola
Den 22 maj 1974 antog Riksdagen Sveriges första kulturproposition, och därmed blev kultur en del av välfärden tillsammans med skola, vård och omsorg. Vad vi kan lära av dessa 50 år? Arena Idé och Koalition för kulturdebatt har skrivit antologin När taket rasar in – verkligheten och kulturpolitiken (Bokförlaget Atlas), som förutom att sammanfatta kulturpolitiken 50 år belyser dagens utmaningar. Vad i kulturpolitiken fungerar idag? Vad fungerar inte? Kommer kultur och bildning finnas i hela landet framöver? Vilka förändringar som krävs för att möta dagens utmaningar inom konst och kultur?
Medverkande: Mårten Sandén, ordförande KLYS, Fredrik Lindegren, kulturchef Folkets Hus och Parker, Anna Livion, verksamhetschef Ideell Kulturallians, Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm, Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg Konstnärernas Riksorganisation. Moderator är Ola Bo Larsson, Arena Idé.
Kultur, konstnärlig frihet och beredskap
Arrangörer: Statens kulturråd och Konstnärsnämnden
Tid: Torsdag 6 februari, kl. 13.00 – 13.45
Plats: C-hallen, Munktellmuseet
Vilken roll spelar kulturen i en tid av hot, antidemokratiska krafter och krig. Behövs en beredskap även för bevarandet av konstnärlig frihet och tillgången till fri kultur? Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har många myndigheter i Sverige haft kontakt med kollegor i Ukraina och vi följer krigets utveckling och den inverkan den har på samhället. Att utrota Ukrainas kulturarv och samtida kulturliv är av särskilt intresse för Ryssland. Förödelsen och förlusterna är svåra att överblicka. Men språket och kulturen visar sig vara avgörande för befolkningens motståndskraft. I Sverige har vi som kulturmyndigheter fört samtal om kulturens roll i kris och krig med varandra, med regionerna och med kultursektorns företrädare för att förstå hur vi kan öka beredskapen inom vår del av det civila samhället.
Medverkande: Mårten Sandén, ordförande KLYS, Natalya Pasichnyk, direktör för Ukrainska Institutet i Sverige, Per Enerud, senioranalytiker Myndigheten för psykologiskt försvar, Mikael Brännvall, vd Svensk scenkonst. Moderatorer är Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet, och Mika Romanus, direktör Konstnärsnämnden.
För att ta del av Folk och Kulturs program behöver du ett deltagarpass. Läs mer och ta del av hela programmet här.
Foto: KLYS