KLYS årligt återkommande fortbildningsdag för kulturskapare i regionala kulturskaparsamråd – Mötesplatsen – ägde denna gång rum på Östergötlands museum i Linköping den 12 november. I fokus stod de tuffa ekonomiska villkoren för kulturskapare runt om i landet, samspelet mellan institutionerna och det fria kulturlivet, och vikten av representation på alla nivåer. Företrädare för flera av landets centrumbildningar var på plats.
Dagen inleddes med ett frukostsamtal där KLYS ordförande Mårten Sandén, Norrköpings kulturskyddsförenings representant Göran Sarring och Maria Jönsson, fd. chef Norrköpings stadsmuseum, samtalade med Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg på Konstnärernas Riksorganisation. Samtalet knöt samman nationell, regional och kommunal kulturpolitik och tog sin utgångspunkt i den debatt om kulturpolitiken och kulturbudgeten i Norrköping som fick stort utrymme i media under förra hösten. Deltagarna lyfte olika initiativ för mobilisering som tar form på flera platser runt om i landet.
Efter en introduktion där Mårten Sandén och KLYS verksamhetschef Ulrica Källén belyste en rad aktuella frågor för kulturskaparkollektivet gav författaren Anna Winberg Sääf en regional spaning från Kalmar län. Hon lyfte paradigmskiftet i bokbranschen med digitalisering och generativ AI som påverkar branschens alla led, och vikten av att ta in unga och deras erfarenheter i de rum där kulturpolitiken diskuteras. Hennes slutsats var att vi befinner oss i ett helt nytt landskap och att vi behöver bli bättre på att orientera oss i det.
Konferensen leddes av KLYS regionalpolitiska strateg Carl Liungman och bjöd på både diskussioner i mindre grupper om läget i regionerna samt flera panelsamtal. I ett av dem gav några av de kulturskapare som deltog i konferensen vittnesmål från arbetet i sina respektive regioner och dialoger med kulturförvaltningar. Från en del regioner lyftes mycket positiva exempel på hur de yrkesverksamma är delaktiga i processen och påverkar arbetet med kulturplanerna och den regionala kulturpolitiken, medan det i andra regioner finns utrymme för utveckling. Vikten av mångfald och en bred representation av olika grupper i samråden, liksom i många andra kulturpolitiska sammanhang, betonades särskilt. En annan fråga som återkom under dagen var samspelet mellan de regionala institutionerna och det fria kulturlivet.
I panelsamtalet som berörde centrumbildningarnas roll i det kulturella ekosystemet blev det uppenbart hur ansträngt läget är för dessa viktiga aktörer. Efter ett par år med återstartsmedel efter pandemin – som gjort att man har kunnat upprätthålla sin verksamhet på en fungerande nivå – är anslagen nu nere på en nivå som är långt ifrån vad som krävs för att centrumbildningarna ska kunna upprätthålla och utveckla sitt uppdrag.
Trots det tuffa läge som stora delar av kulturlivet befinner sig i lyfte många av konferensdeltagarna att de kände sig upplyfta och stärkta efter konferensen. Det blev tydligt hur viktiga dessa mötesplatser är för att gemensamt förbättra kulturskapares villkor och kulturlivet i stort.
KLYS Mötesplats arrangeras med stöd av Kulturrådet.
Foto: KLYS